Εστιακό Μήκος Φακών

15-09-2019
από Σταύρος Ελευθεράκης

Εστιακό Μήκος

Αν κατανοήσουμε τι είναι το εστιακό μήκος θα μπορέσουμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε ένα απο τα κύρια κομμάτια της λειτουργίας της μηχανής και της διαδικασίας της λήψης της φωτογραφίας. Η εστιακή απόσταση ενός φακού είναι αυτή που καθορίζει ποια θα είναι η τελική μορφή των εικόνων σας. Πάμε να δούμε λοιπόν τι είναι το εστιακό μήκος και πως επηρεαζει την εικόνα μας

Τι είναι λοιπόν το εστιακό μήκος;

Το εστιακό μήκος είναι η απόσταση (σε χιλιοστά) απο το σημείο σύγκλισης των ακτίνων του φωτός μέσα στο φακό σας και τον αισθητήρα της μηχανής σας που καταγράφεται την εικόνα. Το εστιακό μήκος του φακού ορίζει πόσα απο αυτα που υπάρχουν μπροστά απο τον φακό θα καταγραφούν τελικά στον αισθητήρα. Οσο μικραίνουν τα νούμερα η οπτική γωνία είναι μεγαλύτερη και στον αισθητήρα καταγράφεται περισσότερο από τη σκηνή που είναι μπροστά μας, ενώ οι μεγαλύτεροι αριθμοί έχουν μικρότερη οπτική γωνία και δείχνουν λιγότερο.

Πώς επηρεάζει το εστιακό μήκος μια εικόνα;

Το εστιακό μήκος επηρεάζει την εμφάνιση και την ποιότητα μιας φωτογραφίας με διάφορους τρόπους:

  • Γωνία θέασης . Το εστιακό μήκος καθορίζει πόση από μια σκηνή καταγράφεται στην φωτογραφία. Οι φακοί μικρού εστιακού μήκους ονομάζονται ευρυγώνιοι, διότι σας επιτρέπουν να έχετε ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο σε μια εικόνα. Φακοί με μεγάλα εστιακά μήκη ονομάζονται τηλεφακοί και έχουν μικρότερο οπτικό πεδίο.
  • Βάθος πεδίου. Οι φακοί με μεγάλα εστιακά μήκη τείνουν να έχουν μικρό βάθος πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εστιάσουν σε μικρά αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις και να κρατήσουν αποεστιάσμενα (φλουταρισμένα) ότι υπάρχει πριν και μετά απο το σημείο που εστιάζουν. Σε αντίθεση, οι φακοί που έχουν μικρά εστιακά μήκη έχουν μεγαλύτερο βάθος πεδίου, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν εστιασμένα πολλά περισσότερα στοιχεία στην εικόνα.
  • Προοπτική . Το εστιακό μήκος μπορεί επίσης να αλλάξει την προοπτική και την κλίμακα των εικόνων σας. Ένας φακός με μικρότερη εστιακή απόσταση "διευρύνει" την προοπτική, δίνοντας την εντύπωση οτι υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στα στοιχεία της φωτογραφίας σας. Οι τηλεφακοί τείνουν να συμπιέζουν την προοπτική και να εμφανίζουν τα στοιχεία της εικόνας πιο κοντά μεταξύ τους.
  • Κούνημα εικόνας . Όταν χρησιμοποιείτε φακό με μεγάλη εστιακή απόσταση, ο φακός και η φωτογραφική μηχανή σας είναι πιο ευαίσθητα στην παραμικρή κίνηση. Στους ευρυγώνιους φακούς αυτό το φαινόμενο μειώνεται κατα πολύ.

Σύγκριση εστιακού μήκους σε φακούς κάμερας

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φακών κάμερας, και επομένως διαφορετικά εστιακά μήκη, που διατίθενται στους φωτογράφους που μεγαλώνουν. Ορισμένοι φακοί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι σε ορισμένους τύπους φωτογραφιών, για παράδειγμα, οι εξαιρετικά ευρείες γωνίες είναι καλύτερες για την φωτογραφία τοπίου ενώ οι τηλεφωτογραφίες είναι μια καλύτερη επιλογή για τη φωτογραφία άγριας φύσης.

  • Υπερευρυγώνιοι και fisheye (εστιακή απόσταση 8mm έως 24mm) : Φακοί που ξεκινούν να καταγράφουν εικόνα απο τις 180 μοίρες. Παρουσιάζουν παραμορφώσεις κυρίως στα άκρα αλλα μπορούν να χωρέσουν πολλά στοιχεία μέσα στο κάδρο. Η χρήση τους προσανατολίζεται κυρίως προς την φωτογραφία τοπίου και αρχιτεκτονική.
  • Ευρυγώνιοι (εστιακή απόσταση 24mm έως 35mm) : Μικρότερα εστιακά μήκη με μεγάλη γωνία λήψης. Η παραμόρφωση είναι λίγη και η εικόνα εμφανίζεται πιο φυσική. Τα πράγματα φαίνονται μακρύτερα από ό, τι στην πραγματικότητα.
  • Τυπικοί φακοί (εστιακή απόσταση 35mm έως 70mm) : Αυτοί οι ευέλικτοι φακοί είναι κατάλληλοι για κάθε τύπο φωτογραφίας, από πορτρέτα έως τοπία. Αυτοί οι φακοί all-in-one καταγράφουν τις εικόνες σχεδόν με τον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι βλέπει τον κόσμο και μπορείτε εύκολα αν επιλέξετε ρηχό ή βαθύ βάθος πεδίου, ανάλογα με το διάφραγμα.
  • Τηλεφακός (εστιακά μήκη από 70mm έως 300mm ή περισσότερα) : Αυτοί οι φακοί είναι ιδανικοί για την φωτογράφιση ενός μακρινού αντικειμένου, λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης. Συμπιέζουν την προοπτική, γεγονός που καθιστά το φόντο πιο κοντά στο θέμα. Ιδανικοί για φωτογράφιση θεμάτων που δεν μπορείτε να πλησιάσετε (άγρια φύση, σπορ) ή λόγω της συμπίεσης τους για πορτραίτα.

Πώς να επιλέξετε ένα φακό που ταιριάζει στις ανάγκες σας

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός φακού, καλό θα είναι να λάβετε σοβαρά υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες αλλα και να σκεφτείτε σοβαρά την χρήση. Ενα ζουμ με μεγάλο εύρος για να σας καλύψει σε ταξιδιωτική χρήση; Μια σειρά απο φακούς σταθερού εστιακού μήκους με πολύ ανοιχτά διαφράγματα; Επισκεφθείτε το κατάστημάς και συζητήστε τις ανάγκες σας με το προσωπικό για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη λύση για εσάς.