Φίλτρα UV & Protector

26-09-2018
από Administrator Antithesis

Είναι πολύ συνηθισμένο με την αγορά ενός φακού ο πελάτης να ζητάει και ένα φίλτρο προστασίας για το απόκτημά του. Το ρόλο αυτό τον καλύπτουν είτε τα φίλτρα UV (Ultra Violet) είτε τα φίλτρα Clear (Protector), τα φίλτρα αυτά προστατεύουν την επιφάνεια του φακού σας από τη σκόνη, την υγρασία, τις δακτυλιές και τις γκρατζουνιές

Αμέσως μετά προκύπτει το ερώτημα πόσα χρήματα να διαθέσει μιας και οι τιμές των φίλτρων αυτών ξεκινούν από λίγα ευρώ και φτάνουν σε τιμές πάνω από 100 ευρώ. Σίγουρα ένα βασικό χαρακτηριστικό που καθορίζει την τιμή τους είναι η διάμετρος τους αλλά τι γίνεται όταν βρίσκουμε π.χ ένα φίλτρο 52 mm από 10 εώς και 50-60 ευρώ.

Είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς τις διαφορές ανάμεσα σε δύο φίλτρα με γυμνό μάτι «γυαλιά είναι και τα δύο» ακούμε συχνά. Οι διαφορές μεταξύ τους όμως μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, οι διαφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα των εικόνων σας.

Τα βασικά κριτήρια για ένα «καλό» φίλτρο είναι η χημική σύνθεση του γυαλιού, ο τρόπος αλλά ακόμη και ο τόπος κατασκευής του. Αυτά ακολουθούνται από το πάχος του γυαλιού (το λεπτότερο, το καλύτερο) και τις επικαλύψεις ( coatings) που χρησιμοποιούνται για την ελαχιστοποίηση των αντανακλάσεων ( flare) και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων χρώματος και αντίθεσης. Παρόλο που οι διαφορές μεταξύ ενός φθηνού φίλτρου και ενός ακριβότερου φίλτρου μπορεί να μην είναι ξεκάθαρες όταν φωτογραφίζετε με ένα εισαγωγικό φακό κιτ, γίνονται όλο και πιο ορατές όταν χρησιμοποιούνται σε φακούς υψηλότερης απόδοσης.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των χαμηλού κόστους φίλτρων και των ακριβότερων εκδόσεων έχει να κάνει με τα μεταλλικά δακτυλίδια των φίλτρων, τα οποία στην περίπτωση των φθηνότερων φίλτρων κατασκευάζονται πάντοτε από αλουμίνιο (ένα σχετικά μαλακό μέταλλο) το οποίο κάνει εύκολα βαθουλώματα αλλά και «μπλοκαρίσματα» πάνω στο φακό αν δεν βιδωθεί σωστά. Αντίθετα, οι δακτύλιοι συγκράτησης που χρησιμοποιούνται σε φίλτρα ακριβότερης κατασκευής είναι φτιαγμένοι από κράματα ορείχαλκου και ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα όταν χτυπήσουν κάπου. Επίσης είναι βαμμένα με ειδικές επιστρώσεις που αποτρέπουν τις αντανακλάσεις του φωτός στην εσωτερική επιφάνεια τους και άρα στις εικόνες μας.

Σαν τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε φθηνά φίλτρα σε ακριβούς φακούς.

Μπορείτε να βρείτε ποικιλία σε επώνυμα ποιοτικά φίλτρα στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.photoagora.gr/filtra/uv-filters/