Κάρτες Μνήμης

30-09-2018
από Σταύρος Ελευθεράκης

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των καρτών μνήμης για να μπορέσετε να επιλέξετε την καλύτερη λύση για την συσκευή σας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι που καθορίζουν και διαφημίζουν την ταχύτητα, επίσης οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής είναι διαφορετικές. Σήμερα υπάρχουν πλέον τρεις κύριοι τύποι καρτών μνήμης που χρησιμοποιούνται από τις κάμερες.

Οι κάρτες SD & microSD (Secure Digital ) - αυτές έχουν γίνει ο δημοφιλής κανόνας.
Οι κάρτες Compact Flash (CF) - αυτές ήταν οι πιο γρήγορες κάρτες, μέχρι την εμφάνιση των XQD.
Οι κάρτες XQD - νεώτερες, ταχύτερες και υπόσχονται σημαντικές ταχύτερα στο μέλλον.

Αξιολόγηση κλάσης (χρησιμοποιείται στις κάρτες SD):

Η κλάση 10 σημαίνει ελάχιστη ταχύτητα 10 MB ανά δευτερόλεπτο και σημαίνει ότι η πιο αργή ανάγνωσης ή εγγραφής θα είναι τουλάχιστον τα 10 megabyte ανά δευτερόλεπτο. Αυτό θα είναι ταχύτητα εγγραφής, επειδή η ανάγνωση είναι ταχύτερη από την εγγραφή.

X Ταχύτητα (που χρησιμοποιούνται από τις κάρτες Compact Flash):
Για παράδειγμα 400Χ είναι 400 φορές ταχύτερες από τις παλιές πρώτες συσκευές αναπαραγωγής CD που ήταν 150 KB / sec. Αλλά 400x σημαίνει 400 x 150KB = 60 MB/sec. Αυτή είναι η ταχύτητα ανάγνωσης, η ταχύτητα εγγραφής θα είναι πιο αργή. Για πάνω από 200x, η κάρτα χρειάζεται μια θύρα USB 3.0 για να αξιοποιεί πάντα την πλήρη ταχύτητα ανάγνωσής της.
Ορισμένες από τις γρηγορότερες κάρτες έχουν αρχίσει να καθορίζουν απλώς την ταχύτερη ταχύτητα ως megabytes ανά δευτερόλεπτο (MB/s). Αυτή θα είναι η μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης, η εγγραφή θα είναι πιο αργή.
Πλέον υπάρχουν κάρτες SD UHS-1 (Ultra High Speed) και κάρτες UDMA-7 Compact Flash, οι οποίες είναι νεώτερες και ταχύτερες υποστηρίζονται σε πιο νέες κάμερες. Αυτές οι ταχύτερες κάρτες είναι συμβατές προς τα πίσω με παλαιότερες κάμερες και αντίστροφα. Θα λειτουργούν πάντα καλά, απλά τρέχουν με την πιο αργή ταχύτητα που υποστηρίζει η κάμερα. Στα εγχειρίδια των φωτογραφικών μηχανών θα πρέπει να βρείτε αν τα UHS-1 ή UDMA-7 υποστηρίζονται.

Το SD UHS U1 σημαίνει ότι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής είναι 10 MB /sec. Το UHS U3 (κλάση ταχύτητας 3) σημαίνει ότι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής είναι 30 MB/δευτερόλεπτο. Για παράδειγμα, η Sandisk διαφημίζει:

Κάρτα SanDisk Extreme Pro 32 GB SD UHS-1 : 95 MB/sec ανάγνωση και εγγραφή 90 MB/sec
Κάρτα UDMA-7 Compact Flash SanDisk Extreme Pro 32 GB ανάγνωση 160 MB/s 150 MB/sec

Σχετικά πρόσφατα (2017) παρουσιάστηκαν και οι κάρτες UHS-II, το UHS-II υποδηλώνει ακόμη πιο γρήγορες μέγιστες ταχύτητες (θεωρητικά 312MB/s), ενώ η πραγματικότητα είναι 250-280MB / s για την τρέχουσα σειρά SD. Λάβετε πάντως υπόψιν σας ότι και οι κάμερες πρέπει να έχουν υποδοχές που υποστηρίζουν κάρτες UHS-II για να εκμεταλλευτούν αυτές της ταχύτητες. Τέλος έχουν ανακοινωθεί και κάρτες UHS-III που θα φθάνουν τα 624ΜΒ/s.

Αποτέλεσμα εικόνας για sd card speed table for raw files


Τύποι SD καρτών ανάλογα την χωρητικότητα :
• Κάρτες SD έως 2 GB (FAT16).
• SDHC – SD έως 32 GB (FAT32, το οποίο έχει μέγιστο μέγεθος αρχείου 4 GB, πρόβλημα για μεγαλύτερα αρχεία βίντεο).
• SDXC – SD από 64 GB και πάνω exFAT). Τα όρια μεγέθους ορίζονται πλέον από τις κάμερες ή τους τύπους αρχείων.

Kάρτες XQD :
Η κάρτα XQD χρησιμοποιείται σε κάποιες νέες κάμερες και είναι σημαντικά ταχύτερες κάρτες, οι οποίες τελικά είναι σε θέση να χειριστούν εγγραφή μεγάλων αρχείων (RAW) αλλά και σταθερό video 4K χωρίς drop frames.

• XQD N: εγγραφή έως και 80 MB / sec, ανάγνωση έως και 125 MB/δευτ. (Καταργείτε από τη Sony)
• XQD S: εγγραφή έως και 180 MB / sec, ανάγνωση έως και 180 MB/δευτ. (Καταργείτε από τη Sony)
• XQD M: εγγραφή μέχρι 150 MB / sec, ανάγνωση έως και 440 MB/sec
• XQD G: γράψτε έως και 400 MB / sec, διαβάστε μέχρι 440 MB/sec

Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία μνημών στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα

https://www.photoagora.gr/mesa-apo8hkeyshs/kartes-...