Υπέρ και Κατά της Χρήσης LED στην Φωτογραφία

12-01-2019
από Σταύρος Ελευθεράκης

Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία πρόοδο της led τεχνολογίας, οι φωτογράφοι και οι οπερατέρ έχουν πλέον πρόσβαση σε led panels με υψηλή χρωματική απόδοση (υψηλός δείκτης CRI), ικανή ένταση και σε σχέση με το παρελθόν, χαμηλό κόστος. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε φωτογράφους να αλλάζουν τα παλιά “θερμά” φώτα τους αλλά και ακόμα να αντικαθιστούν άλλες πηγές φωτός (πχ φλας) με LED νέας γενιάς.


Ας δούμε όμως τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης των LED στην φωτογραφία.


  • Προεπισκόπηση

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι ο φωτογράφος βλέπει το τελικό αποτέλεσμα πριν κάνει τη λήψη. Η γωνία που πέφτει το φως στο θέμα, η ποιότητα των σκιών κλπ ειναι εύκολα διακριτά απο το φωτογράφο ο οποίος μπορεί με μεγάλη ευκολία να ρυθμίσει αποστάσεις, ύψη, γωνίες κλπ των φώτων του. Αυτό απο μόνο του κάνει τα LED φώτα μια πιο εύκολη λύση για έναν νέο φωτογράφο ο οποίος δυσκολεύεται να ρυθμίσει άλλα μη σταθερά φώτα (πχ φλας)

  • ΄Ελλειψη θερμότητας

Τα φώτα παλαιότερης τεχνολογίας, επειδή χρησιμοποιούσαν πυράκτωση στις λάμπες, παρήγαγαν πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας. Θερμότητα που μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα ανυπόφορη απο μοντέλα ή ακόμα και εντελώς ακατάλληλη για θέματα ευαίσθητα στη θερμοκρασία (φαγητά, παγωτά κλπ). Με την LED τεχνολογία αυτά είναι παρελθόν. Η θερμοκρασία παραμένει πολύ χαμηλή ακόμα και σε Led μεγάλης ισχύος.


  • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Η τεχνολογία LED είναι η λιγότερο ενεργοβόρα τεχνολογία απο όλες. Αυτό επιτρέπει στον φωτογράφο να σπαταλά πολύ μικρά ποσά ενέργειας ακόμα και για πολύωρη χρήση και σε πάρα πολλές περιπτώσεις να μπορεί να χρησιμοποιεί και μπαταρίες χαμηλού κόστους, όγκου και βάρους για να τροφοδοτεί τα φώτα του.


  • Απόλυτος έλεγχος θερμοκρασίας χρώματος και απόχρωσης

Τα σύγχρονα Led εκτός από τον ροοστάτη για ρύθμιση της έντασης τους πλέον έχουν και επιλογή για ρύθμιση της χρωματικής θερμοκρασίας (white balance) η ακόμα και της RGB απόχρωσης τους. Ετσι με το πάτημα ενός κουμπιού ο φωτογράφος μπορεί να ισορροπήσει χρωματικά το LED του με το περιβάλλον ή με άλλες πηγές, η ακόμα και να δημιουργήσει ειδικά εφέ χρωματίζοντας το θέμα του ή μια επιφάνεια με όποια απόχρωση του RGB φάσματος θέλει.


  • Υβριδική χρήση

Εχοντας φώτα ροής LED σε μια φωτογράφιση, μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε και ένα ταυτόχρονο και πανομοιότυπο φωτιστικά αποτέλεσμα στο βίντεο. Πολύ βασικό σε πολλές χρήσεις, όπως πχ η φωτογράφιση ενός γάμου.


Δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία είναι προς το παρόν αξεπέραστα.

Πρώτο και κυριότερο είναι η :


  • Έλλειψη φωτιστικής ισχύος

Τα φώτα LED δυστυχώς δεν μπορούν να φθάσουν τα φλας σε ισχύ. Εφαρμογές λοιπόν που απαιτούν μεγάλες εντάσεις (κλειστά διάφραγματα, χαμηλά iso κλπ) κάνουν απαραίτητη την χρήση φλας. Τα φορητά φλας έχουν τόση ισχύ όπου μπορούν ακόμα και να υπερνικήσουν το φως του ήλιου σε συνθήκες ημέρας. Τα LED δεν μπορούν να πλησιάσουν τέτοια απόδοση.


  • Αδυναμία χρήσης διαμορφωτών

Εδώ η κατασκευή των Led αλλα κυρίως πάλι η χαμηλή ισχύς τους, τα καθιστά πολύ δύσκολα στην χρήση μεγάλης ποικιλίας διαμορφωτών. Ενώ για ένα φλας υπάρχουν άπειρες λύσεις για διαμόρφωση (ομπρέλες, softbox, παραβολικά κλπ) για τα Led δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποια λίγα LED φώτα έχουν μοντούρα τύπου bowens που τα κάνει συμβατά με κάποια softbox κλπ αξεσουάρ αλλά ο χρήστης πρέπει να έχει πάντα κατα νου ότι θα μειωθεί κι άλλο η ήδη χαμηλή ισχύς τους απο την παρεμβολή κάποιου διαμορφωτή ανάμεσα απο το φως και το θέμα.


  • Συμπέρασμα

Καμία πηγή φωτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδανική ή καλύτερη για μια φωτογράφιση. Ο φωτογράφος πρέπει να γνωρίζει τις διαφορές, τις δυνατότητες αλλά κυρίως να γνωρίζει τις ανάγκες του και το πως θέλει να είναι το τελικό αποτέλεσμα της φωτογράφισης για να επιλέξει ποια πηγή φωτισμού είναι καταλληλότερη. Ισως με το πέρασμα του χρόνου και την τεχνολογική πρόοδο τα LED να αντικαταστήσουν τα πάντα. Θα φανεί.


Δείτε τις προτάσεις μας στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.photoagora.gr/lighting-and-studio/led-...