Mirrorless vs DSLR

19-09-2018
από Administrator Antithesis

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των mirrorless φωτογραφικών μηχανών συγκριτικά με τις DSLR

Μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια, οι DSLR κυριαρχούσαν στον κόσμο της φωτογραφικής μηχανής.Για αυτόν που έψαχνε την καλύτερη δυνατή εικόνα η επιλογή μιας DSLR ήταν μονόδρομος.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας όμως, πλέον οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν πλέον εξελιχθεί τόσο που μπορούμε να πούμε ότι ανταγωνίζονται τις συμβατικές DSLR σε όλα τα επίπεδα.Στην πραγματικότητα, η τελευταία γενιά φωτογραφικών μηχανών χωρίς καθρέφτη από εταιρείες όπως η Fujifilm, η Sony, η Canon και η Nikon προσφέρουν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο (ίσως και υψηλότερο) απόδοσης και αξίας σε σύγκριση πάντα με τις αντίστοιχες DSLR.

Τα πλεονεκτήματα των mirrorless μηχανών, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη φωτογραφία σας.Μπορούν να σας επιτρέψουν να κάνετε πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε με μια DSLR.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων φωτογραφικών μηχανών, ας δούμε τα τρία κυριότερα πλεονεκτήματα των mirrorless μηχανών.

1. Μικρότερο μέγεθος και σημαντικά μειωμένο βάρος.

Αυτό από μόνο του αποτελεί τον μεγαλύτερο λόγο αλλαγής χρήσης πολλών φωτογράφων από DSLR σε mirrorless.

Το σύστημα πενταπρίσματος και καθρέφτη των DSLR ήταν μια τεράστια καινοτομία αλλά όλοι αυτοί οι παραπάνω μηχανισμοί, κρύσταλλα κλπ προσθέτουν βάρος, όγκο και κόστος στην φωτογραφική μηχανή. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, οι mirrorlessείναι μικρότερες, ελαφρύτερες και ευκολότερες να μεταφερθούν απο τις DSLR, και για ένα μεγάλο ποσοστό φωτογράφων αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Οποιαδήποτε μηχανή με APS-C ή FullFrame αισθητήρα και αν διαλέξετε θα είναι πάντα μικρότερη και ελαφρύτερη από την αντίστοιχη DSLR. Καλό θα είναι βέβαια να μην ξεχνάτε ότι οι φακοί θα παραμένουν στο ίδιο μέγεθος. Το ουσιαστικό κέρδος είναι μόνο στο κυρίως σώματης μηχανής.

Φωτογράφοι λοιπόν που κινούνται για πολλές ώρες σε περιβάλλοντα με γρήγορους ρυθμούς και υψηλές απαιτήσεις σίγουρα κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι σημαντικά πιο ξεκούραστοι (και πιο δημιουργικοί) αν έχουν στα χέρια τους ένα ελαφρύ σύστημα mirrorless.

2. Οθόνη LiveView και ηλεκτρονικό σκόπευτρο.

Το μέγεθος και το βάρος είναι η πιο προφανής διαφορά, και αυτό που ξαφνιάζει ευχάριστα κάποιον που πιάνει μια mirrorless για πρώτη φορά στα χέρια του αλλα η επόμενη (ευχάριστη) έκπληξη έρχεται όταν χρησιμοποιήσει την οθόνη ή το ηλεκτρονικό σκόπευτρο για πρώτη φορά.

Γιατί; Επειδή σε μια mirrorless, αυτό που βλέπετε είναι και αυτό που πρόκειται να πάρετε όταν πατήσετε το κλείστρο.

Η οθόνη LCD και / ή του ηλεκτρονικού σκόπευτρου σας δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να φωτογραφίζεται γνωρίζοντας από πριν ακριβώς πως θα είναι η φωτογραφία σας.

Πολλές φορές έχει τύχει, κοιτώντας την οθόνη της DSLR μετά την λήψη να ανακαλύψουμε ότι είμαστε υπο/υπερφωτισμένοι λόγω λάθους (π.χ) στην φωτομέτρηση, ή ότι το whitebalance ήταν τελείως λάθος κλπ.

Όταν χρησιμοποιείτε μια mirrorless μηχανή αυτές οι εκπλήξεις δεν υπάρχουν. Η εικόνα που βλέπετε στην οθόνη ή στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο είναι ακριβώς αυτή που θα πάρετε.Αυτό ειδικά σε φωτογραφίσειςμε «δύσκολο» φως ή όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε δύσκολες και πολύπλοκες τεχνικές στη λήψη μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

Αυτό το πλεονέκτημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εάν η mirrorless μηχανής μας έχει ανακλινόμενη οθόνη, διότι μας επιτρέπει να κάνουμε λήψεις από ιδιαίτερες γωνίες με μεγάλη ακρίβεια (πάνω από το κεφάλι μας, ή από το έδαφος κλπ)

Πολλές DSLR βέβαια έχουν οθόνες LiveView αλλά αυτό που δυστυχώς τους λείπει είναι τα…

3. Υβριδικά συστήματα αυτόματης εστίασης

Πριν δούμε τι είναι αυτό και γιατί αποτελείπλεονέκτημα στις mirrorless μηχανές ας δούμε λίγο τα 2 κύρια συστήματα εστίασης που έχουν οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές.

Η εστίαση ανίχνευσης φάσης (PhaseDetection) βασίζεται σε ένα δευτερεύον κάτοπτρο και μια μονάδα αυτόματης εστίασης ( AF) στην κάμερα. Αυτός ο τύπος συστήματος χωρίζει το φως σε δύο ξεχωριστές εικόνες, κατόπιν συγκρίνει το ζεύγος και ρυθμίζει αναλόγως τον φακό για να συμπ εσουν απόλυτα οι εικόνες και να έχουμε ως αποτέλεσμα μια εστιασμένη εικόνα.

Το όφελος της εστίασης Phase Detection είναι ότι είναι γρήγορο και συνήθως πολύ ακριβές. Αν η εικόνα δεν είναι αρκετά εστιασμένη, η μονάδα AF εντοπίζει γρήγορα το σφάλμακαι μετακινεί αντίστοιχα τα στοιχεία του φακού για να επιτύχει την εστίαση.

Το μειονέκτημα της εστίασης PhaseDetection, είναι ότι χρειάζεται πολύ φως. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η αυτόματη εστίαση DSLR τείνει να επιβραδύνει και να "κυνηγά" περισσότερο στο χαμηλότερο φως.

Επίσης, οι αισθητήρες AF PhaseDetection λειτουργούν με υψηλό βαθμό ακρίβειας όταν τοποθετούνται μέσα ή κοντά στο κέντρο του κάδρου. (Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα σημεία εστίασης των DLSR τοποθετούνται πάντοτε σε μια συστοιχία κοντά στο κέντρο του κάδρου.) Αυτό δημιουργεί προβλήματα αν προσπαθείτε να εστιάσετε σε θέματα που βρίσκονται κοντά στα άκρα.

Ο άλλος τρόπος αυτόματης εστίασης είναι η Εστίαση Αντίθεσης (ContrastDetectionAF)

Αυτό ο τρόπος εστίασης μετράει την αντίθεση στον ίδιο τον αισθητήρα. Τα συστήματα ανίχνευσης αντίθεσης είναι εξαιρετικά ακριβή και λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.Ωστόσο, δεν είναι πάντα πολύ γρήγορα και αφού δεν μετράνε την απόσταση όπως το PhaseDetection AF, δεν είναι πολύ «έξυπνα».

Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παρακολούθηση κινούμενων αντικειμένων με αυτόματη εστίαση ανίχνευσης αντίθεσης. Ωστόσο, σας επιτρέπει να επιτύχετε ακριβή εστίαση σε θέματα που βρίσκονται οπουδήποτε εντός του πλαισίου, ακόμη και στις άκρες και τις γωνίες.

Μπορείτε να παρατηρήσει ότι όταν μεταβείτε στη λειτουργία Live View σε μια DSLR, η αυτόματη εστίαση ξαφνικά γίνεται πολύ αργή και υποτονική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συσκευές DSLR μεταβαίνουν στην αυτόματη εστίαση ανίχνευσης αντίθεσης όταν λειτουργούν με τη λειτουργία LiveView .

Οι κάμερες Mirrorless από την άλλη πλευρά χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα εστίασης Hybrid Autofocus System. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν συνδυασμό εικονοστοιχείων ( pixels) ανίχνευσης φάσης και pixels ανίχνευσης αντίθεσης τοποθετημένα ακριβώς επάνω στον αισθητήρα.

Αυτά μας δίνουν ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό σύστημα AF που ελέγχεται από όλο και πιο γρήγορους επεξεργαστές και καλύτερους αλγορίθμους λογισμικού.

Αυτό σας δίνει το καλύτερο και των δύο συστημάτων. Η χρήση λοιπόν της lcd οθόνης (ή του ηλεκτρονικού σκόπευτρου) σε συνδυασμό με ένα υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης σας δίνει μια τελείως διαφορετική εμπειρία χρήσης από μια DSLR. Η δε προσθήκη συστημάτων ανίχνευσης προσώπων ή χαρακτηριστικών προσώπου ( Face detection, Eye AF κλπ) μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το πλεονέκτημα των mirrorless.

Οι mirrorless δεν μπορούν ακόμα να αντικαταστήσουν πλήρως τις DSLR. Η τεχνολογία τους δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Η ανάγκη για χαμηλό βάρος και μικρό όγκο τις κάνει λιγότερο ανθεκτικές σε καταπονήσεις από τις αντίστοιχες DSLR. Μειωμένη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους λόγω μικρού μεγέθους και υψηλής κατανάλωσης και διάφορα άλλα λιγότερο η περισσότερο σημαντικά μειονεκτήματα δεν τους επιτρέπουν να καταργήσουν τις DSLR. Σίγουρα όμως αποτελούν μια ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία.